clipoog

Theaterserie met live talkshow waarin – als met een visuele jukebox- wordt teruggekeken op hoogtepunten uit de popgeschiedenis. Gelardeerd met bijzonder beeldmateriaal, muziekfragmenten en een interview met een muziekkenner leidt Stan Rijven het publiek via high- lights en actualiteiten door de popgeschiedenis. Iedere voorstelling heeft een centraal thema dat aansluit op de actualiteit.


THE BEATLES
Talkshow met muziekclips door Stan Rijven

9 oktober is John Lennon’s geboortedag, die wereldwijd door Beatles fans wordt herdacht. Nog steeds zorgt de invloedrijkste band uit de popgeschiedenis voor nieuws. The Beatles staan wereldwijd weer bovenaan op de muzieklijsten – maar nu bij iTunes. Aan de hand van bijzondere archiefbeelden, een quiz en live muziek blikt popkenner Stan Rijven terug op hun oeuvre. Speciale aandacht is er voor George Harrison die tien jaar geleden overleed.

Speciale gast:
Azing Moltmaker begon als verzamelaar en is nu directeur van het Beatles Museum in Alkmaar. Moltmaker publiceerde de meeste boeken over de Fab Four ter wereld (40!), en presenteert wekelijks zijn eigen radioprogramma ‘Here are The Beatles’.
Live Muziek:
Zanger/gitarist Coen Bardelmeijer, van de voormalige coverband ‘Let It Beat’, zingt deze middag een aantal Beatles-klassiekers.

zondag 9 oktober
14.00 uur, Pathé Tuschinski, Amsterdam
Toegangsprijs € 17,50
Reserveren bij Pathé of via 0900-1458 (€ 0,55 cpm)

 

DEN HAAG BEATSTAD NR 1 –‘Van Hofvijver tot Liverpoel’ 
woensdag 7 september 2011 
Pathé, Buitenhof- Den Haag

Rond het 50-jarig jubileum van de Haagse popgroep Golden Earring  presenteert Clipoog op 7 september in Pathé Buitenhof een avond back home over de opkomst van Den Haag als Beatstad nr 1, de broedplaats waarin The Golden Earring(s) optimaal gedijen kon. 

Thema
‘It’s gone’ zo zongen The Motions op hun debuut-single van eind 1964, terwijl het toen allemaal net beginnen moest. Want juist dat jaar arriveerde met The Beatles (Blokker, 6 juni) en The Rolling Stones (Kurhaus, 8 augustus) de Britse beat-boom in Nederland; spoedig daarna gevolgd door concerten van The Kinks, The Who en Pretty Things.
De Haagse navolgers van de grote Engelse voorbeelden heten Sandy Coast, Incrowd, Haigs en Tee Set; ondertussen breken The Golden Earrings, Motions en Q65 landelijk door. Dankzij hen verwerft De Hofstad de geuzennaam ‘Liverpool van Nederland’ en lijdt weldra heel Holland aan de beatkoorts. Daarmee groeit Rotterdam noch Amsterdam maar Den Haag midden jaren zestig uit tot het beatend hart van de vaderlandse popcultuur.
 ‘Waarom ontstond juist rond de Hofvijver de kweekvijver van de Nederbeat?’ Met clips, gasten en live-muziek probeert Stan Rijven die vraag te beantwoorden.

Gasten
 Hoe die periode er uitzag wordt met allerlei clips en filmfragmenten geïllustreerd, wat er toen te beleven viel vertellen vier getuigen. Allereerst eregast Jacques Senf (de 1e manager van The Golden Earrings, sindsdien theater-impresario) , Jaap Schut (directeur Museum RockArt),  Nicolette Smabers (schrijfster van ondermeer ‘De Franse tuin’ en ‘De man van Gas en licht’) en Bert Bossink (auteur van ‘Het Liverpool van Nederland’ en uitgever van’ The Fabulous Sound of the Sixties’).  

Muziek
De geboren Hagenaar Coen Bardelmeijer, van de voormalige Beatles-coverband ‘Let It Beat’, zal enkele Haagse beat-classics vertolken.

Samenstelling & presentatie
Stan Rijven (Den Haag, 1949)  is muziekjournalist, DJ en programmamaker
Dit programma is onderdeel van Clipoog, een visuele jukebox die onder het motto ‘groepsreis door 50 jaar popmuziek met bewegend uitzicht en deskundige reisleider’ terugblikt op hoogtepunten uit de popgeschiedenis.

Rond het 50-jarig jubileum van de Haagse popgroep Golden Earring organiseert het Haags Historisch Museum vanaf  3 september de tentoonstelling ‘Golden Earring- Back home’ , met vier lezingen door Stan Rijven. meer

 

Summer of love – Kralingen

Terugblik op 40 jr ‘Kralingen’, het Holland Popfestival dat van 26-28 juni 1970 plaatsvond in het Kralingse Bos te Rotterdam. Wegens het eenmalig karakter, de effecten in de media en de symboolfunctie groeide Kralingen uit tot het Woodstock van Nld, als een ‘lieu de memoire’.

Going Back to my Roots

In 2010 was het een halve eeuw geleden dat zestien Afrikaanse landen onafhankelijk werden waaronder Congo, Mali, Nigeria en Senegal. Een terugblik op 50 jaar Afrikaanse pop met clips van ondermeer Franco, Ali Farka Toure, Fela Kuti en Youssou N’Dour.

Plus: optredens van Wilson Pickett in Accra en James Brown in Kinshasa.