The Golden Earring
lezingen-vierluik bij tentoonstelling Golden Earring – Back home in Haags Historisch Museum
In samenwerking met Stichting Ritmundo en popjournalist Stan Rijven organiseert het Haags Historisch Museum tijdens de tentoonstelling Golden Earring – Back Home een aantal bijzondere lezingen met afwisselende gasten, film- en geluidsfragmenten. In de lezingen wordt het klimaat geschetst waarin de Golden Earring, de belangrijkste en langst actieve popgroep van Den Haag gedijen kon. Gastheer Stan Rijven zorgt voor een onderhoudende middag: hij gaat in gesprek met bijzondere gasten en laat het publiek daarbij op een interactieve manier deelnemen.
De lezingen vinden plaats als achtergrond bij de tentoonstelling Golden Earring – Back home die het Haags Historisch Museum van 3 september 2011 t/m 26 februari 2012 organiseert ter gelegenheid van het 50 – jarig jubileum van de Haagse rockband.
I. jaren 1920/ ’50: Van jazz tot indorock, zondag 16 oktober, 14.30
speciale gasten; Harry Koster, gitarist 'Black Dynamites'; Bert Bossink, verzamelaar en pophistoricus
Dankzij de aanwezigheid van regering, royalty en diplomaten kent de Residentie een kosmopolitisch uitgaansleven. In mondain Den Haag en Scheveningen ontstaat de Nederlandse bakermat voor tango, jazz- en zigeuner muziek. Wanneer Indische Nederlanders zich in de jaren ’50 in de Hofstad vestigen, introduceren ze hier de rock’n roll. Deze ‘indorockers’ leggen nogmaals de basis voor een bloeiende Haagse muziek-scene waaruit nadien veel beatgroepen zouden ontstaan.
II. 1964/ ’70: Meet de beat, zondag 13 november,14.30
Midden jaren zestig arriveert met Beatles, Rolling Stones en Who de Britse beat boom. De Haagse navolgers heten o.a. Sandy Coast, Incrowd, Haigs en Tee Set. The Golden Earrings, Motions en Q65 breken landelijk door. Den Haag krijgt al spoedig de geuzenaam ‘Liverpool van Nederland’, weldra lijdt heel Nederland aan de beatkoorts. Grote zalen als Houtrust en Kurhaus, kleinere als Marathon en Club 192 maar ook kerk-cryptes, bieden ruimte aan de beat-explosie.
III. 1964/ ’70: Mediators en mode, zondag 11 december, 14.30
Met Paul Acket en Jacques Senf heeft Den Haag twee pionierende impresario’s in huis. Als manager van de Earrings organiseert Senf ook beatfeesten in Scheveningen. Acket is bovendien uitgever van allerlei muziekbladen, zoals Muziek Expres. Cruciaal voor de verspreiding van het nieuwe geluid zijn de piratenzenders, waaronder Veronica dat voor de kust dobbert. Haagse beatgroepen krijgen hun eigen fans, vertegenwoordigd door zo’n twintig jeugdgangs als De Bullen, De Kikkers en De Plu’s. Ze bezitten ieder een eigen identiteit, te onderscheiden naar kleding en type brommer.
IV. 1961-2011: Van Earrings tot Earring, zondag 8 januari,14.30
Een overzicht en analyse van een halve eeuw Golden Earring(s)-muziek. Daaruit blijkt dat ze vormgever en product van hun tijd zijn geweest. Een ontwikkeling die loopt van beat, naar psychedelica via hardrock naar pop en unplugged. Na 1970 verdwijnt de beat-hausse en krijgt een andere gedaante met Haagse bands als Groep 1850, Supersister, Earth &Fire, Galaxy-‘Lin en Finch. Ondertussen haalt Den Haag de Amerikaanse hitparade met Shocking Blue, Tee Set en Golden Earring. De Haagse Beatnach (Houtrust, 1980) markeert het definitieve einde.
V. Extra Editie Golden Earring: Waarom was Den Haag de bakermat van de Nederbeat?zondag 12 februari 2012, 14.30
Wegens grote belangstelling is deze extra editie gepland met een samenvatting van de vierlezingen tot nu toe. Deze vijfde lezing is een compilatie van de eerder gehouden lezingen, met aandacht voor Den Haag als beatstad, de impresario’s, de uitgaansplekken en natuurlijk de Golden Earring als rode draad. De centrale vraag die wordt beantwoord is: 'Waarom was Den Haag de bakermat van de Nederbeat?'. Popjournalist Stan Rijven zal u, net als bij de voorgaande lezingen, aan de hand van veel beeld- en geluidfragmenten mee terugnemen in de tijd. Uiteraard biedt deze dag ook de gelegenheid de tentoonstelling Golden Earring-Back Home te bezoeken.
De lezing vindt plaats op zondag 12 februari 2012 van 14.30 tot 16.30 uur. Kaarten kosten € 7,50 (excl. museumentree). Reserveren (noodzakelijk) via pr@haagshistorischmuseum.nl o.v.v. uw naam en aantal personen. Haags Historisch Museum
Stan Rijven over de expositie Back Home bij 1Vandaag dd 10 okobter 2011
Digitalis Openbare Bibliotheek Den Haag
Presentatie door Stan Rijven over de betekenis van muziek als kapstok van het geheugen en herinneringen tijdens een symposium over Haags cultureel erfgoed, stadsgeschiedenis en het gebruik van nieuwe media. De beleving van de geschiedenis staat centraal, met verhalen en beelden over de geschiedenis van de
gewone man/vrouw. Mensen ervaren tijdens dit symposium hoe ze zelf ‘geschiedenis kunnen schrijven’. Bedleod als inspiratie voor iedere geïnteresseerde Hagenaar om zich te oriënteren op actieve deelname aan de geschiedenis van de stad. Organisatie door Bibliotheek Den Haag, Haags Historisch Museum, Haags Gemeentearchief en ETV.nl Haaglanden.
10 oktober 2011,Openbbare Bibliotheek Den Haag.
Den Haag Beatstad nr 1
In het kader van de tentoonstelling ‘Back home’ presenteerde Stan Rijven op 7 september in Pathe Buitenhof de Clipoog special ‘Den Haag Beatstad Nr.1’, met een overzicht van deze periode. Aansluitend presenteert hij deze herfst in het Haagse Historisch Museum een viertal verdiepende lezingen over de rol van Den Haag als broedplaats van jazz, indorock en beatmuziek met een hoofdrol voor de jubilerende Golden Earring(s). Zie ook Clipoog.
Muziek in Beeld, Tropentheater Amsterdam
Serie muziekdocumentairers voorzien van een inleiding en gesprek met de makers.
BEYOND IPANEMA
woensdag 5 oktober 2011 | 20:30
Documentaire over Braziliaanse muziek
in het kader van het Brasil Festival
Na afloop: nagesprek door muziekpublicist Stan Rijven met Béco Dranoff, samensteller en co-producent van de film.
Samba, bossa nova, tropicália, electrobossa, favela funk: er is geen einde aan de hoeveelheid stijlen die worden ondergebracht in de brede term 'Braziliaanse muziek'. In deze film onderzoeken de makers de hernieuwde (Amerikaanse) belangstelling voor de Braziliaanse stijlen die in de jaren zestig van de vorige eeuw via de 'invasie van de bossa nova' de Amerikaanse podia veroverden. Daarbij stuiten zij op bijzondere zaken, zoals de verkoop van de duurste Braziliaanse (vinyl)plaat ooit. Muzikanten, muziekproducenten en dj's analyseren de ontwikkelingen en aanpassingen van de verschillende stijlen door de jaren heen. Uiteraard klinken composities van de royalty van de Braziliaanse muziek, onder anderen Carlos Antonio Jobim, Caetano Veloso, Gilberto Gil en Os Mutantes, maar ook de jonge generatie laat zich horen. Regie: Guto Barra / USA / Brazilië / 2009 / 90 min / Engels gesproken. BEYOND IPANEMA